Wat kan ik voor je doen?

Ik help ondernemers op het gebied van ondernemingsrecht, huurrecht, contracten, privacy en meer.  Lees hier wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen.
ONDERNEMINGSRECHT

Het ondernemingsrecht heeft betrekking op de besloten vennootschap, de eenmanszaak, de vennootschap onder firma en alle andere rechtsvormen. Het gaat bijvoorbeeld over het starten of overnemen van een bedrijf, het aangaan van een samenwerking, geschillen met zakelijke partijen of de keuze voor een bepaalde rechtsvorm.

Veel verschillende kwesties en dat betekent dat ook mijn rol steeds anders is. Soms geef ik advies, onderhandel ik of ben ik sparringpartner voor de ondernemer die alles graag zelf regelt maar wel wil sparren met een professional.

ZAKELIJKE CONTRACTEN

Ik haal veel voldoening uit een goed opgesteld contract. Woorden van een vakidioot maar mijn klanten zijn er blij mee. Zij willen immers ook dat in hun contracten alle afspraken duidelijk op papier staan met verantwoorde risico’s.

Het opstellen van een contract begint met overleg. Vaak heb je al op hoofdlijnen met de andere partij besproken wat jullie bedoeling is.  Aan de hand daarvan bepalen we de insteek van het contract, welke afspraken moeten worden uitgewerkt  en welke risico’s we voor je moeten afdekken. Ook stel ik ook vragen over onderwerpen die voor jou in de categorie ‘juridisch geneuzel’ vallen maar die toch echt nodig zijn om tot dat goed opgestelde contract te komen.

Vaak hoef je zelf geen contract op te stellen maar krijg je die voorgeschoteld door de andere partij. Als het een contract is van enkele A4-tjes waar precies in staat wat jullie al hebben besproken dan ben je snel klaar. Maar die kans is natuurlijk klein, vooral als bij het contract een set algemene voorwaarden hoort. Het is dan niet alleen een kwestie van goed lezen maar je moet je ook realiseren wat er NIET op papier staat. De kunst van het weglaten is een beproefde methode om bijvoorbeeld bepaalde verplichtingen te vermijden of risico’s bij de andere partij te leggen. Ik help je graag bij het vinden en vermijden van valkuilen en risico’s.

PRIVACY

Begin je te zuchten wanneer je ‘AVG’ hoort? Dat is niet zo gek gezien de hoeveelheid publiciteit en de waarschuwingen voor enorme boetes die maandenlang over ons heen zijn gestort. De AVG is inmiddels van kracht en met de gevreesde boetes valt het gelukkig nogal mee.

Maar de beperkte kans op boetes is natuurlijk geen reden om niet aan de wet te voldoen. Bovendien heeft de AVG met alle publiciteit er omheen er toe geleid dat bij veel bedrijven een sterke bewustwording is gecreëerd over het belang van privacy. Het is dan prettig om je zaakjes op orde te hebben en om dat actief te kunnen communiceren voordat je klanten zelf beginnen over jouw ‘compliance met de AVG’.

Wanneer je me inschakelt kijken we samen  hoe je bedrijf op een (kosten-) efficiënte manier aan de AVG kan voldoen. Een aantal maatregelen kun je vervolgens prima zelf treffen. De meer juridische dingen kan ik je bij helpen.

HUURRECHT

Bij het huren of verhuren van kantoren, winkels, etc. wordt de huurovereenkomst vaak gebaseerd op modellen van de Raad voor Onroerende Zaken. De naam ‘ROZ-model’ zal je wellicht bekend voorkomen. Het zijn behoorlijk uitgebreide modelcontracten met een set algemene voorwaarden. De meeste (soms vervelende) regels staan natuurlijk in die algemene voorwaarden.

Door van zo’n model gebruik te maken heb je een contract dat waarschijnlijk voor 90% klaar is. De laatste 10% is het belangrijkste en daarvoor bel je mij. We kijken samen zorgvuldig naar de afspraken die je met de huurder of verhuurder hebt gemaakt en of die afspraken goed in het contract zijn verwoord en welke voorzieningen eventueel nog nodig zijn. Verder checken we of er in het contract bepalingen staan die botsen met jullie afspraken, die verkeerd kunnen worden uitgelegd of die onverwacht nadelige gevolgen kunnen hebben. Die passen we dan meteen aan. De rest is dan een kwestie van onderhandelen met je huurder of verhuurder.

Natuurlijk adviseer ik je ook bij onenigheid tijdens de looptijd van de huurovereenkomst, bij het onderhandelen over een nieuw huurcontract of het beëindigen van de huur.